Arsaya Kaç Daire Sığar Hesap Edin

Bir arsanız var ve arsaya kaç daire sığar bunu hesap etmek mi istiyorsunuz? Bunun için aşağıdaki hesaplayıcıyı kullanarak hesap yapabilirsiniz.

👑 Diğer Kral Hesaplayıcılar

Arsaya Kaç Daire Sığar Hesabı Nasıl Yapılır?

İmarlı bir arsaya kaç daire sığar hesabı yaparken arsanın emsal değeri kritik öneme sahiptir. Emsal değeri, diğer adıyla KAKS, kat alanı katsayısı demektir ve bir arsaya yapılabilecek inşaat metrekare hakkını belirler. Örneğin, 1.000 m2 bir arsa için 1.5 emsal ya da KAKS oranı varsa, bu arsanın inşaat metrekaresi aşağıdaki hesapla bulunur.

İnşaat m2 Hakkı = Arsa m2 x Emsal Oranı (KAKS)

Bizim örneğimiz için, 1.000 m2 arsa için 1,5 emsal oranına göre 1.000 x 1,5 = 1.500 m2 inşaat hakkı yapar.

İnşaat m2 Hakkına Dahil Olmayan Alanlar

Her bölge için değişmekle birlikte, otopark, yangın merdiveni, apartman boşluğu, açık otopark gibi alanlar emsal dışı alan olarak kabul edilir ve inşaat m2 hesabı yapılırken bu alanlar hesaba girmez. Bu alanlar ve nasıl yapılması ile ilgili kurallar belediyeye ve plan notlarına göre değişiklik gösterir. En doğru bilgiyi, arsanın bağlı olduğu belediyenin imar biriminden imar durum belgesi alarak ya da bizzat sorarak öğrenebilirsiniz.

TAKS Nedir?

TAKS, taban alanı katsayısı anlamına gelir, ve bir arsa içerisine yapılacak inşaatın maksimum oturum alanını belirler. Örneğin, 1.000 m2 arsanız için TAKS oranı 0.30 ise, 1.000 x 0.3 = 300 m2 taban oturumlu bina yapabilirsiniz.

KAKS Nedir?

Yukarıda anlattığımız üzere, KAKS, aynı zamanda emsal olarak da kullanılır, bir arsaya yapılabilecek inşaat m2 oranını belirleyen kat alanı kat sayısıdır. Örneğin, 1.000 m2 ve 1,5 KAKS olan bir arsa için 1.000 x 1,5 = 1.500 m2 net inşaat alanı hakkı olur.

Örnek Arsaya Kaç Daire Sığar Hesabı

Örnek bir arsaya kaç daire sığar hesabını yapalım. 800 m2 bir arsa için TAKS 0,3 ve KAKS yani Emsal Oranı 1,5 olsun. Bu arsaya kaç daire sığar hesabını sayfanın başındaki hesaplayıcı ile kolayca aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.

Arsaya kaç daire sığar hesabı

Bu örnek için, 80 m2 net kullanım alanı olan toplam 15 daire çıkıyor. TAKS oranı 0,3 idi, yani 800 m2 arsanın 800 x 0,3 = 240 m2 alanına bina oturumu yapılabilir ve KAKS oranı TAKS’ın 5 katı, yani 5 katlı bir bina yapılabilir.

Arsa İlanlarında Gördüğüm Oranlar Ne Anlama Geliyor?

Arsa ilanlarında ya da emlakçıların size attığı arsalarda 0.20/0.40, 30/90, gibi oranlar görürsünüz. Bu oranlar sırasıyla TAKS ve KAKS değerlerini belirtir. Ülkemizde bu oranları yüzdelik ve ondalık olarak verenler vardır fakat hesap değişmemektedir.

20/40 denilen bir arsa için arsanın TAKS değeri 0,20, KAKS değeri 0,40’tır. Yani, 500 metrekare bir arsa için 0,20/0,40 ya da 20/40 deniliyorsa,

TAKS = 500 x 0,20 = 100 m2

KAKS = 500 x 0,40 = 200 m2

olarak bulunur. Başka bir deyişle, 100 m2 taban oturumu olan iki katlı bir bina yapılabilir.

Arsanın TAKS ve KAKS bilgilerini nasıl öğrenebilirim?

Bir arsanın TAKS ve KAKS bilgilerini öğrenebileceğiniz en doğru adres belediyelerdir. Belediyeye giderek, ilgilendiğiniz arsanın emsal durumunu öğrenebilirsiniz. Tabi belediyeler bu bilgileri arsa sahibi olmadan vermezler. Ya vekaletiniz olması gerekir ya da arsa sahibi ile birlikte giderek öğrenebilirsiniz.

Eğer ilgilendiğiniz arsa kırsal alanda ya da köyde ise, il özel idaresi sorumluluğunda olabilir. Bu durumda bilgiyi il özel idaresine başvurarak alabilirsiniz.

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez. Tüm veriler, Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu değildir.