Bu analizde, son 15 yılda, büyük dünya borsalarındaki değişimleri, Borsa İstanbul Performansı, BİST100 endeksindeki değişimi ve borsadaki popüler, sağlam denilen, herkesin uzun vadeli yatırım olarak değerlendirdiği Tüpraş, Ereğli, Aselsan gibi hisseleri karşılaştırdım.
Yazıda Ne Var?
Hangisi ne kadar artmış, gelin birlikte bakalım. İlgi çekici benzer videolar için, kanalıma abone olmayı unutmayın.
Analiz Tarihi: Ocak 2024
Hangi Yıllar Arasına Baktım?
Analiz yaparken 2007 yılından günümüze olan değişime baktım. 2007 yılını baz almamın birkaç nedeni var. Ben 2007 yılında iş hayatına başlamıştım. O dönemden bu yana birikimlerimi değişik borsalarda değerlendirseydim ne olurdu diye bakmak istedim.
Potansiyeli Yüksek Hisse Senedi Hesaplayıcı ile fiyatı uygun olan hisseleri bulabilirsiniz!
Bir diğer nedeni de, hem dünya hem de ülkemiz 2007’den buyana birkaç kriz sürecinden geçti. Bu krizlere rağmen bugün ne noktadayız, Borsa İstanbul performansı ve diğer borsalar nasıl değişmiş onu görmek istedim.
💡 Diğer Analizlerimi Gördünüz Mü? 🔍Analizler sayfasından tüm yatırım analizlerime ulaşabilirsiniz.
S&P 500 Performansı
Öncelikle S&P 500’den başlayalım. S&P 500, Standart&Poor’s tarafından hesaplanan, Amerikan’ın en büyük 500 şirketini içeren Amerikan borsa endeksine verilen addır. Amerika ve Tüm Dünyada ekonomistlerin, yatırımcıların, ve finans dünyasını takip eden hemen hemen herkesin baz aldığı önemli bir endekstir.
Bu endeksteki şirketlerin index içerisindeki ağırlık ya da pay oranları da eşit değil. Örneğin endeksteki payı en yüksek ilk 3 şirkete bakalım. Apple ve Microsoft’un yaklaşık %6 ağırlığı varken, Amazon, %3.7’lik bir ağırlığa sahip. Bu oranlar değişen piyasa koşullarına göre güncellenmektedir, listeye yeni şirketler girip, çıkmaktadır.
Analizlerimi Trading View platformunda yaptım. S&P 500 endeksine baktığımda, 2007’den 2023’e yaklaşık %257 artmış. Grafikte, 2008 kriz etkisini ve 2020’deki pandemi etkisini net bir şekilde görebilirsiniz.
Bu Analizi YouTube’dan İzleyebilirsiniz!
Nasdaq100 Performansı
Amerikanın en çok takip edilen endekslerinden bir diğeri de Nasdaq 100 endeksidir. Daha çok teknoloji şirketlerini bulunduran bu endekste NASDAQ borsasında işlem gören en büyük 100 şirketi içeren bir endekstir. Endeksin değeri, hisse senetlerinin piyasa değerlerine göre ağırlıklandırılır. Hatta Apple, Microsoft, Amazon, Tesla gibi pek çok büyük şirket hem S&P 500 hem de Nasdaq 100 endeksinde yer almaktadır.
Nasdaq, teknoloji ağırlıklı bir borsa olduğundan fiyat hareketleri S&P 500 e oranla daha serttir. 2007 Yılından 2023 Yılına Nasdaq 100 endeksinin değer artışına baktığımızda, yaklaşık %920’lik bir artış olmuş.
Warren Buffett’ın Portföy Performansı
Warren Buffett’ı tanımayan yoktur heralde. Tüm dünyada takip edilen, yüz yılın en başarılı yatırımcıları listesinde hep başı çeken efsanevi yatırımcı. İlk hisse senedini henüz 11 yaşındayken satın almış birinden bahsediyoruz.
Warren Buffet’ın şirketi Berkshire Hathaway’ın bu dönemdeki değer artışına bakınca, %467 bir değer artışı olmuş. Yani S&P 500 den fazla ve Nasdaq 100’den az bir yerde.
Bu arada bu hisse senedi, 500 bin dolardan fazla bir değerle, dünyanın en değerli hisse senedidir.
İngiltere Borsası – FTSE100 Performansı
Şimdi Amerika’dan bize yakın diğer büyük borsalara gelelim. İngiltere borsasından başlayalım. FTSE 100 endeksi, Londra Borsası’nın borsa endeksidir. Londra borsasında işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketi kapsar. Rolls Royce, Vodafone, BP, Shell gibi şirketler bu endeks içerisindedir.
FTSE 100 endeksine baktığımda, 2007’den 2023’e yaklaşık %12 değer kaybetmiş. Krizlere ek olarak Brexit, yani birleşik krallığın Avrupa birliğinden çıkması, bu indexe yara aldırmış görünüyor.
Almanya Borsası – DAX Performansı
Almanya borsasına, yani DAX endeksine bakalım. DAX endeksinde dünyaca ünlü alman şirketleri bulunmaktadır, Adidas, Bayer, BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen ve daha birçok büyük alman firması bu endeks içerisindedir. Dax endeksine baktığımda, son 15 yılda yaklaşık %142 artmış.
Japonya Borsası – NIKKEI225 Performansı
Şimdi bir de Asya’dan güçlü bir ekonomiye bakalım, Japonya’ya. Nikkei 225, Japonya’nın en büyük 225 şirketini kapsar. Toyota, Sony, Mitsubishi, Honda gibi büyük firmaları kapsar. NIKKEI 225 endeksi, son 15 yılda yaklaşık %96 artmış.
Sonuç: Özetle, İngiliz borsası hariç, tüm borsalar, son 15 yılda en az 2 kat artmış.
💡 Kral Hesaplayıcıları Gördünüz Mü? 👑Kral Hesaplayıcılar ile yatırım analiz ve geri dönüş hesaplarınızı yapabilirsiniz.
Borsa İstanbul Performansı – BIST100
Şimdi gelelim ülkemize. Ülkemizde BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endeksleri var. Sayılardan da anlaşılacağı üzere sırasıyla en büyük 100, 50 ve 30 şirketi barındırıyorlar. Bu endekslerin içerisinde Akbank, Sabancı, Koç, Aselsan, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik gibi büyük şirketler bulunuyor.
Şimdi, BIST 100 endeksini diğer dünya borsalarını karşılaştırdığımız grafiğe koyalım.
Dolar bazında karşılaştırma yaptığımı tekrar hatırlatayım. BIST 100 endeksi, son 15 yılda, %1’in altında artmış. Yani İngiltereden sonra en kötü performansa sahip.
Aselsan, Koç Holding, Şişecam, Ereğli, Tüpraş ve Sabancı Holding’in Borsa İstanbul Performansı
Bir de güvenilir, sağlam kağıt diye hep konuşulan, hiç kaybettirmez denilen kağıtlara bakalım. Aselsan, Koc Holding, Sisecam, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş ve Sabancı Holding hisselerine baktığımda.
- Aselsan %1180’den fazla artmış ve Nasdaq’ı bile geçmiş! Ülkemizin son yıllardaki savunma sanayiindeki atılımları, ihracatları ve büyümesi, Aselsan şirketinin hisse değerlenmesinde de açıkça görünüyor.
- Koç Holding, %174 artmış.
- Şişecam, Ereğli Demirçelik ve Tüpraş yaklaşık aynı oranda %120-130 civarında artmış.
- Sadece Sabancı Holding %40 azalmış.
Tek hisse senetlerine bakınca, güvenilir dediğimiz kağıtlar genellikle kaybettirmemiş görünüyor, ancak benzer büyük şirketler, diğer borsalarda çok daha fazla kazandırmış. Örneğin Apple, aynı dönem %7.000’e yakın artmış.
iPhone İlk Çıktığında Telefon Yerine Apple Hissesi Alsaydınız Ne Olurdu?
İlk iPhone 2007’de çıktığında, $500 dolara satışa sunulmuştu. Yani 2007 de $500 dolara, ilk iPhone’u satın almak yerine, Apple hissesi alsaydınız, şimdi yaklaşık 26.000 dolar edecekti. Tabi 2007’lerde, iPhone ilk çıktığında, akıllı telefonların bu kadar hayatımızda yer edeceğini ve büyük bir devrim yapacağını hayal edip yatırım yapmak da ayrı bir vizyon gerektirir.
Neden Türkiye Borsasında Yatırıma Sıcak Bakmıyorum?
Ben, Borsa İstanbul’da yatırım yapmıyorum. Bunun pek çok nedeni var, ama elbette en önemli nedeni, Borsa İstanbul performansı geçmişinin reel olarak alınan riskle orantılı bir getiri getirmediğini düşünüyorum.
Şimdi gelelim ben neden Türkiye borsalarında yatırım yapmıyorum. Türkiye aslında potansiyeli çok yüksek, gelişen ve her yıl %3-4 büyüyen bir ekonomi. Hatta Amerika, Almanya, İngiltere gibi %1-2 büyüyen ekonomilerden daha da yüksek büyüme oranına sahip.
Fakat, kendi içerisinde kırılganlıkları olan bir ekonomi. Bir de ülkemiz insanının büyük bir kesiminin borsaya yatırım değil de kısa yoldan para kazanma aracı olarak bakan bir yapısı var. Amerikada halkın %70 ine yakını fonlar, ETF’ler, hisse senetleri gibi yatırım araçlarıyla borsa piyasasındayken, Türkiyede bu oran %10’larda.
Bu sebeplerle, ben Türkiye’de borsa yatırımına pek sıcak bakmıyorum. Yatırım yapacaklara da önerim uzun yıllardır piyasada kendini kanıtlamış güvenilir kağıtlara yatırım yapmaları.
Umarım herşey gönlünüzce olur. Görüşmek üzere.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan bilgiler genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu tutulamaz.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez. Tüm veriler, Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu değildir.