KDV Hesaplama – KDV Dahil, Hariç ve Matrahtan Hesap

Bu sayfadan KDV Hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. KDV Dahil, KDV Hariç ve KDV Matrah hesaplarını yapmak için aşağıdaki seçeneklerden uygun olanı seçerek ilerleyin.

  1. KDV Hariç tutardan KDV Dahil Tutarı hesaplamak istiyorum.
  2. KDV Dahil tutardan KDV Hariç Tutarı hesaplamak istiyorum.
  3. KDV’den Matrah hesaplamak istiyorum.

1- KDV Dahil Hesaplama

Eğer bir ürün, servis, ya da hizmet fiyatı KDV hariç olarak fiyatlanıyorsa, KDV dahil fiyatını, yukarıdaki hesaplayıcı aracılığıyla bulabilirsiniz.

KDV Dahil Hesaplama Formülü

Bir ürün, servis, ya da hizmetin KDV hariç tutarı varsa, KDV tutarını ve KDV dahil hesaplama formülü aşağıdaki şekildedir.

KDV Tutarı = KDV Hariç Tutar x KDV Oranı

Örneğin bir restoranda, 200 liralık bir yemek yediyseniz ve bu tutar KDV hariç tutar ise, %8’lik de bir KDV oranı var ise, KDV hesaplama işlemi aşağıdaki şekilde olacaktır.

KDV Tutarı = 200 TL x %8 = 16 TL

KDV Dahil Tutarı = 200 + 16 = 216 TL

2- KDV Hariç Hesaplama

Eğer bir ürün, servis, ya da hizmet fiyatı KDV dahil olarak fiyatlanıyorsa, KDV hariç fiyatını, yukarıdaki hesaplayıcı aracılığıyla bulabilirsiniz.

KDV Hariç Hesaplama Formülü

Bir ürün, servis, ya da hizmetin KDV dahil tutarı varsa, KDV tutarını ve KDV hariç hesaplama formülü aşağıdaki şekildedir.

KDV Tutarı = KDV Dahil Tutar / [(KDV Oranı)/{1+(KDV Oranı)}]

Örneğin bir bir ürünü KDV dahil 1.180 TL’ye aldıysanız ve KDV oranı da %18 ise, KDV hesaplama işlemi aşağıdaki şekilde olacaktır.

KDV Tutarı = 1.180 / [0,18/{1+0,18}] = 180 TL

Bu tutarı, KDV dahil tutardan çıkararak, KDV hariç tutarı bulabilirsiniz.

KDV Hariç Tutarı = 1.180 – 180 = 1.000 TL

3- KDV’den Matrah Hesaplama

Eğer bir ürün, servis, ya da hizmetin KDV tutarından matrah bulma işlemini yukarıdaki hesaplayıcı aracılığıyla bulabilirsiniz.

KDV’den Matrah Hesaplama Formülü

Bir ürün, servis, ya da hizmetin KDV tutarını ve KDV oranını biliyorsanız, bu oranlardan Matrah hesabı aşağıdaki şekilde yapılabilir.

KDV Hariç Tutarı = KDV Tutarı x [1 / (KDV Oranı)]

Örneğin, bir ürünün 80 liralık KDV tutarı varsa ve %8 de KDV oranı varsa, KDV hesaplama işlemi ile tutarlar aşağıdaki şekilde olacaktır.

KDV Hariç Tutarı = 80 x [1/0,08] = 1.000 TL

Bu tutara, KDV tutarını ekleyerek KDV dahil tutarı bulabilirsiniz.

KDV Dahil Tutarı = 1.000 + 80 = 1.080 TL

👑 Diğer Kral Hesaplayıcılar

KDV Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

KDV, Katma Değer Vergisi, anlamına gelir ve değişik ürün, servis ve hizmet grupları için değişik KDV oranları belirlenir. KDV oranları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir.

KDV hesaplama işlemi, KDV oranı ve ürün, hizmet ya da servisin fiyatı işleme alınarak yapılır. Örnek bir hesaplamayı aşağıda paylaştım.

KDV hariç 1.000 TL’lik bir ürün, hizmet, ya da servis için KDV oranı %20 ise,

KDV Tutarı = 1.000 x %20 = 200 TL

KDV Dahil Tutarı = KDV Hariç Tutar + KDV Tutarı = 1.000 + 200 = 1.200 TL olarak bulunur.

Yukarıdaki başlıklarda, KDV dahil, KDV hariç ve KDV’den matrah bulma hesaplama işlemlerini örnek fiyatlarla birlikte yaptım.

%18 KDV Hesaplama

Ülkemizdeki en yaygın KDV oranı %18’dir. Pek çok ürün, servis ve hizmette KDV oranı %18 olarak belirlenmiştir. Sayfanın başındaki KDV hesaplama araçları ile istediğiniz oran ve tutara göre hesaplama işlemi yapabilirsiniz.

Örnek bir %18 KDV Hesaplama işlemi yapalım.

Fiyatı 900 TL olan bir ürün için %18 KDV oranı ve KDV Hariç tutar fiyatı girilerek aşağıdaki şekilde KDV dahil tutarı bulunabilir.

KDV Hesaplama

Bu tutar için KDV dahil tutarı 1.062 TL olarak hesaplandı.

KDV’siz Fiyat Hesaplama

Bir ürün, servis ya da hizmetin KDV dahil fiyatı varsa ve KDV hariç fiyatını hesaplamak istiyorsanız, sayfanın başındaki KDV Hariç Hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Örnek bir KDV’siz Fiyat Hesaplama işlemi yapalım. 

KDV dahil fiyatı 975 TL olan bir fiyat için %8 KDV oranına göre KDV Hariç fiyat hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılabilir.

KDV'siz Hesaplama

KDV dahil fiyatı 975 TL olan ürünün, KDV hariç fiyatı 902,78 TL olarak bulundu.

KDV Hesaplama Formül Excel

İnternette, pek çok kişinin KDV hesaplama formülü excel araması yaptığını gördüm. Aslında, böyle bir aramaya gerek yok, sayfanın başındaki KDV hesaplama araçları ile rahatlıkla işlem yapabilirsiniz.

Fakat, dileyenler için bir KDV Hesaplama Excel’i hazırladım. Ben, herkesin erişebilmesi için Google Tablolar ortamında hazırladım. Siz, bilgisayarınıza indirip, Excel ortamında da bu hesaplama dosyasını kullanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

KDV Hesaplama Excel Dosyası İndir

Excel’in 2. ve 3. satırındaki değerleri güncelleyerek, istediğiniz gibi hesap yapabilirsiniz.

KDV Hesaplama Excel

Herhangi bir problem yaşarsanız, benimle iletişime geçin.

KDV, Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1’den %20’ye kadar değişmektedir. Sayfanın başında paylaştığım KDV hesaplama araçları ile hesap yapabilirsiniz.

Türkiye’ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.

KDV Ne Kadar?

Değişik ürün, servis, ve sektörler için maliye bakanlığı tarafından değişen KDV oranları uygulanmaktadır. Güncel KDV oranları %1 ila %20 arasında değişmektedir. Güncel KDV oranlarına Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı Sayfası‘ndan erişebilirisiniz.

KDV dahil meaning

İnternette “KDV Dahil Meaning” aramaları yapıldığını görüyorum. “Meaning” İngilizcede “anlamı” demektir. Muhtemelen, bu aramalar turistler ya da ülkemizde yaşayan ve Türkçe bilmeyen yabancılar tarafından yapıldığı için bu kısmı İngilizce yazıyorum.

KDV Dahil meaning is KDV is included. KDV is the abbreviation of “Katma Değer Vergisi” which is equivalent of Value Added Tax. If you see a “KDV Dahil” on a price tag, it means taxes are included. If you see a “KDV Hariç” on a price tag, it means taxes will be added during payment.

KDV rates in Türkiye varies from 1% to 20% depending on the goods, sector and products. In some cases, you can return the KDV you paid on customs office when you are turning back to your country. You can ask the merchant about the KDV rate before your purchase.