Potansiyeli Yüksek Hisse Senedi Hesaplayıcı – HSP Skoru

Borsa’da uzun vadeli yatırım düşünenler için fiyatı düşük, potansiyeli yüksek hisse senetlerini bulmak önemlidir! Uzun vadede, fiyatı, değerine göre düşük kalmış hisse senedi büyük değer artışı sağlar. Warren Buffett gibi uzun vade yatırımcıları, book value (defter değeri) değerine yakın hisseleri bularak yatırım yaparlar.

Ben, uzun vadeli hisse senetleri alımlarımda bir hisse senedinin 3 parametresine bakıyorum.

  1. Hisse Senedi Güncel Fiyatı, Son 12 Ay Fiyatının Neresinde? Tabana mı, tavana mı yakın?
  2. F/K Değeri. Fiyat/Kazanç oranı düşük olan kağıtlar, daha değerlidir.
  3. PD/DD Değeri. Piyasa değeri, defter değerine ne kadar yakınsa, o kağıt o kadar ucuz kalmıştır.

Bu 3 parametreye göre bir hisse senedinin uzun dönem performansını aşağıdaki Hisse Senedi Potansiyeli (HSP) hesaplayıcı ile hesaplayabilirsiniz.

Değerlendirme: Genellikle HSP skoru 50 ve üzerinde olan hisselerin gelecekte daha yüksek performans göstermesini bekliyorum. Son verilere göre borsadaki tüm hisselerin HSP skorunu ve BIST30 hisselerinin HSP skorunu aşağıdaki tablolarda görebilirsiniz.

BIST30 Hisselerinin HSP Skoru

Aşağıdaki tablo, BIST30 şirketlerinin HSP skorunu listelemektedir. Liste sıralaması karışıktır, yani yüksekten düşüğe gibi bir sıralama değildir. Hesaplama yapılırken veriler Google Finance ve İş Yatırım’dan çekilmektedir. Bu tablo, sadece bilgi amaçlıdır. (*)

Eğer henüz bir şey görmüyorsanız, yaklaşık 10 saniye bekleyin. Hesaplama robotu güncel verilere göre hesap yapmaktadır.

Tüm Hisselerin HSP Skoru

Aşağıdaki tablo, Borsa’daki tüm şirketlerinin HSP skorunu listelemektedir. Liste sıralaması karışıktır, yani yüksekten düşüğe gibi bir sıralama değildir. Hesaplama yapılırken veriler, Google Finance ve İş Yatırım’dan çekilmektedir. Bu tablo, sadece bilgi amaçlıdır. (*)

Eğer henüz bir şey görmüyorsanız, yaklaşık 10 saniye bekleyin. Hesaplama robotu güncel verilere göre hesap yapmaktadır.

Tüm hisselerin detaylı hisse analizine Hisse Senedi Analizleri sayfasından erişebilirsiniz.

Örnek – Akbank (AKBNK) Hisse Senedi için HSP Skoru Hesaplaması

19 Ocak 2024 tarihinde, Akbank hissesi için yaptığım örnek HSP skoru hesaplamasına adım adım bakalım.

Akbank hissesinin hesaplayıcıya gireceğimiz değerleri şu şekilde:

  • Hisse fiyatı 40,48 TL.
  • Son 12 aydaki en düşük fiyatı 13,019 TL, en yüksek fiyatı 44,26 TL
  • F/K Değeri 2,87
  • PD/DD Değeri 1,11

Değerleri girip, hesabı yapalım.

HSP Skoru Hisse Senedi Potansiyeli-Hesaplama Örnek

Bu hesaba göre, Akbank, yatırım yapılabilir, fiyatı uygun ve potansiyeli yüksek bir hisse olarak karşımıza çıkıyor(*).

👑 Diğer Kral Hesaplayıcılar

Hisse Senedi Seçiminde Fiyatın 12 Ay Ortalamasına Göre Konumunun Önemi

İngilizcede “52-week high effect” denen bir kavram var. Fiyatları 52 haftanın en yüksek seviyelerine yakın olan hisse senetlerinin, 52 haftanın en yüksek seviyelerinden uzak olan hisse senetlerine göre sonraki getirilerinin daha iyi olduğunu belirtmektedir. Yatırımcılar 52 haftanın en yüksek seviyesini hisse senetlerine değer vermek için bir “çapa” olarak kullanıyor. Hisse senedi fiyatları 52 haftanın en yüksek seviyesine yaklaştığında yatırımcılar fiyatı temel değere kadar teklif etmek konusunda isteksiz oluyor. Sonuç olarak, yatırımcılar hisse senedi fiyatları 52 haftanın en yüksek seviyesine yaklaştığında yetersiz tepki veriyor ve bu da 52 haftanın en yüksek etkisini yaratıyor.

💡 Diğer Analizlerimi Gördünüz Mü? 🔍Analizler sayfasından tüm yatırım analizlerime ulaşabilirsiniz.

Bu etki, daha dar bir yatırım evreni kullanan ve hisse senedi fiyatlarının 52 haftanın en yüksek seviyelerine yakın olduğu sektörlerde hisse senedi satın alan bir strateji ile artırılabilir. Strateji momentum etkisi ile ilgilidir, ancak araştırmalar bunun ondan bağımsız olduğunu göstermektedir. Stratejinin Ocak ayında uygulanmaması gerekiyor çünkü bu ay olumsuz sonuçlar doğuruyor (ivme gibi). Uzun-kısa versiyondaki kazançların çoğu uzun pozisyonlardan geliyor ve bu da “52 haftanın en yüksek etkisinin” gerçek dünyadaki ticarette uygulanmasını kolaylaştırıyor.

Akademisyenler bu etkinin “uyarlama ve sabitleme yanlılığı” ile bağlantılı olduğunu düşünüyor. Sabitleme, insanların dolaylı olarak önerilen bir referans noktasıyla (“çıpa” -> örneğimizde 52 haftanın en yüksek seviyesi) başladığını ve ardından ek bilgilere dayanarak artan ayarlamalar yaptığını söyleyen psikolojik bir önyargıdır. Finans gazetesi, yatırımcıların haberlerin potansiyel etkisini değerlendirdikleri 52 haftanın en yüksek seviyesini referans noktası olarak kullandıklarını söylüyor. İyi haberler bir hisse senedinin fiyatını 52 haftanın yeni zirvesine yaklaştırdığında veya bu yüksek seviyeye ulaştığında, bilgi bunu gerektirse bile yatırımcılar hisse senedinin fiyatını daha yüksek teklif etme konusunda isteksizdir. Sonunda bilgi hakim olur ve fiyat yükselir, bu da devamla sonuçlanır. 52 haftanın en düşük seviyeleri için de benzer şekilde çalışıyor.

Hisse Senedi Seçerken FK Oranı Ne İşimize Yarar?

FK Oranı, bir hisse senedinin fiyatının, hisse başına kâra bölünmesiyle bulunur. Örneğin, yukarıda Akbank hisse senedinin FK’sına 2,87 demiştik. Bu oran, güncel hisse fiyatı olan 40,48 TL’nin son hisse başına kâr bedeli olan 14,10 TL’ye bölünmesiyle elde edilir.

💡 Son 15 Yıl Borsa İstanbul ve Dünya Borsaları Performans karşılaştırması analizimi okudunuz mu?

Genelde, FK değeri ne kadar düşükse, getiri potansiyeli o kadar yüksektir diyebiliriz. Ancak, bazen popüler hisse senetlerinde, FK oranı yüksek olsa bile, talep de yüksek olduğundan FK oranı yüksek olmasına rağmen gelecek potansiyeli de yüksek olabilir.

Hisse Senedi Seçerken PD/DD Oranı Ne İşimize Yarar?

PD Piyasa Değeri, DD Defter Değeri anlamına gelir. Piyasa değeri, bir hisse senedinin mevcut hisse fiyatının piyasa dolaşan toplam hisse sayısıyla çarpımıyla bulunur. Örnek, Akbank hisse senedinin piyasa değeri yaklaşık 212 milyar TL, yani 7 Milyar Dolar.

Defter değeri ise, şirketlerin öz kaynak toplamlarının ödenmiş sermaye tutarına bölünmesi ile elde edilen bir orandır. Özetle, PD/DD değeri ne kadar düşükse, hisse senedinin fiyatı o kadar uygun diyebiliriz.

Hisse Senedi Yatırımı Yapacaklar İçin Önemli Notlar (*)

Hisse senedinin 52 haftalık ortalamaya göre konumu, FK değeri ve PD/DD oranlarına göre bir seçim yaptığımızdan bahsettik, ancak, popüler hisse senetlerinde, özellikle FK ve PD/DD oranları yüksek olabilir. Yüksek olmasına rağmen gelecek vaad ettikleri için yatırıma değer olabilir.

Örneğin, Aselsan, son yıllardaki savunma sanayi atılımları nedeniyle çok değerlenmiş bir şirkettir. HSP skoru düşük olmasına rağmen halen ileride daha da değerlenme potansiyeli olan bir şirkettir.

Örneğin, Amerika’daki NVDA şirketinin FK ve PD/DD değerleri çok yüksektir, ancak popülerliği ve gelecek vaad etmesi nedeniyle yatırımcıların ilgisini cezbetmeye devam etmektedir.

Ya da, HSP skoru düşük bir şirket, bir alınma haberi olduğunda, ya da bir ürün çıkardığında, piyasada çok pozitif fiyatlanabilir ve çok değerlenebilir.

HSP skoru yüksek fakat popüler olmayan bir şirket de, eğer piyasada alıcısı yoksa ve talep yoksa, uzun vadede bile değerlenmeyebilir. HSP skoruna bakarken, özellikle büyük, BIST30 ve BIST50 şirketlerini değerlendirmenizi öneriyorum.

Ayrıca, HSP skoru hesaplayıcısını ve tabloları, sadece bir değerlendirme aracı olarak kullanmanızı öneririm. Nihai yatırım kararınızı verirken pek çok diğer veriyi de dikkate almanız gerekir. Sadece HSP skoruna bakarak yatırım yapmanız, beklemediğiniz sonuçlar doğurabilir.

Yabancı yatırımcılar hangi hisseleri alıyor yazısı ilginizi çekebilir.

(*) Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan bilgiler genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez. Tüm veriler, Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Reşit Güleç ve Kral Hesap ekibi sorumlu değildir.